PASZTET WEGETARIAŃSKI Z CIECIORKI (porcja na 2 podłużne foremki)
Składniki: 50 dkg suchej cieciorki, 80 dkg pieczarek, 3 duże cebule, 4 ząbki czosnku, trzy jajka i przyprawy : 2 łyżki majeranku, 1 łyżka tymianku, 2 łyżki zmielonej gałki muszkatołowej, 2 łyżki suszonego koperku, 2 łyżki musztardy, trzy łyżki sosu sojowego, pierz i sól do smaku.
Wykonanie: cieciorkę namoczyć na noc a następnie ugotować do miękkości, pieczarki z cebulą posiekać w piórka i wraz z czosnkiem przesmażyć na oleju na złoty kolor ( można je posypać czerwoną papryką)
Połączyć wszystkie składniki wraz z przyprawami i dobrze zmielić lub zblendować mikserem na gładką masę, którą przełożyć do dwóch, wyłożonych pergaminem do pieczenia, wąskich brytfanek i piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 70 min.
CARPACCIO Z BURAKA
Składniki: opłukane liście szpinaku i rukoli, upieczone w piekarniku (lub ugotowane) 2 buraki, garść żurawiny (mogą być też pestki granatu), pestki dyni oraz pokruszony biały ser kozi, oliwa i ocet balsamiczny kremowy do polania.
Wykonanie: na dużym płytkim talerzu rozkładamy zielone liście szpinaku i rukoli, na wierzch układamy pokrojonego w cienkie plasterki buraka, posypujemy serem, żurawiną, pestkami i polewamy olejem oraz octem balsamicznym.
SMACZNEGO !!!
KASZA JAGLANA Z PIECZONYM BURAKIEM, JABŁKIEM I PESTKAMI DYNI
Składniki na dwie porcje: 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej (gotować kaszę po trzykrotnym płukaniu przez 15 min z dodatkiem soli i łyżki oleju kokosowego), 1 średni upieczony burak, 1 jabłko, pestki dyni
–Do dressingu : 4-6 łyżek oliwy, sok z cytryny, 1 łyżeczka syropu klonowego, z agawy, lub miodu.
Wykonanie: wymieszać wszystkie składniki dressingu aby uzyskać jednolitą konsystencję, buraka i jabłko pokroić w kostkę lub utrzeć na grubym tarełku, skropić cytryną, następnie dodać kaszę ( najlepiej ciepłą), połączyć z dressingiem i wyłożyć na miseczki
SMACZNEGO !!!